Publicerad den Lämna en kommentar

Beläggning eller ingen beläggning? Det är frågan.

Konsten att välja rätt beläggning för rätt ändamål.

Vilken beläggning är bäst?

Det finns inget rakt svar på vilken beläggning som är bäst eller sämst när det kommer till perfekt resultat i köket. Det handlar om att ha rätt beläggning till det du tänkt att göra. Vi erbjuder stekpannor och traktörer helt utan beläggning, med FROSTSTICK-beläggning eller med SNOWSTICK-beläggning. Låt oss, lite kort, gå igenom skillnaden på dessa 3 varianter.

En stekpanna helt utan beläggning är ett bra val när du, t.ex, vill steka en fin köttbit samtidigt som det är ett dåligt val när det står pannkakor på menyn.

Till pannkakor, ägg eller annan råvara som har tendens att lätt fastna rekommenderas en tjock beläggning med bra nonstick-egenskaper. Såsom vår SNOWSTICK-beläggning.

Vi erbjuder också en hybrid mellan krispig stekyta och fina nonstick-egenskaper. Denna beläggning kallar vi för FROSTSTICK.

 

Låt oss gå igenom beläggningarna mer ingående

När det kommer till kastruller och grytor rekommenderar vi aldrig beläggning. Det är i våra ögon en onödig “funktion” till ändamålet som påverkar livslängden negativt till denna produktkategori. Däremot när det kommer till stekpannor eller traktörer handlar det om ett annat användningsområde och vissa maträtter samt råvaror kräver mer eller mindre väl fungerande nonstick-egenskap.

Så innan du köper ny stekpanna eller traktör, förstå användningsområdet. Vad ska du tänka på?

Utan beläggning

Alla våra kastruller och grytor levereras utan beläggning.

Vi erbjuder även traktörpannan Modell M1 samt pastapannan ALFA i rent borstat, rostfritt stål helt utan beläggning. Detta ger en livslång hållbarhet (om pannan behandlas och används korrekt).

Fördelar: Ger ett perfekt resultat för råvaror där du eftersträvar bra stekyta. Det kan vara en fin köttbit, halloumi, sparris m.m. Lämpar sig också bra för att fräsa lök i för att sedan blanda i dina favoritingridienser till en pasta.

Nackdelar: Inte optimal för pannkakor, ägg eller andra råvaror som har en tendens att lätt bränna fast.

Att tänka på: En panna helt utan beläggning och genomgående stål + aluminiumkärna blir varm och den blir det snabbt. Höj värmen successivt och ofta behöver man inte gå upp till de högsta nivåerna på hällen för att uppnå bra resultat på stekningen.

Går bra att använda i diskmaskin. Skölj aldrig en varm panna med kallt vatten.

FROSTSTICK-beläggning

FROSTSTICK är vår hybrid mellan att uppnå bra stekyta på maten du lagar samtidigt som den har nonstick-egenskap. En tunn beläggning som bidrar med det bästa av två världar och passar vardagsmatlagningen ypperligt.

Fördelar: Utmärkt stekyta, lång hållbarhet och fina non stick-egenskaper.

Nackdelar: FROSTSTICK är en väldigt tålig beläggning för lång livslängd men man ska tänka på att all typ av beläggning inte har samma livslängd som en panna helt utan beläggning. Med det sagt så har vi inga reklamationer på FROSTSTICK-beläggning som har släppt och vi lämnar 5 års garanti på alla våra kokkärl rakt igenom.

Att tänka på: Stek- och traktörpannor med FROSTSTICK blir varmare än traditionella tjockare beläggningar så man behöver inte ha lika hög volym på hällen som man eventuellt är van vid. Höj sporadiskt och känn av när temperaturen är optimal.

 

SNOWSTICK-beläggning

SNOWSTICK är vardagshjälten som passar all mat.

Fördelar: Tjock beläggning med såpass bra non stick-egenskaper att du inte ens behöver stekfett (om du inte vill för smaken då förstås).

Nackdelar: Med en tjock beläggning som SNOWSTICK så får man inte samma krispiga stekyta som med FROSTSTICK eller en panna utan beläggning.

Att tänka på: Våra pannor med SNOWSTICK är byggda i hela 5 lager utöver SNOWSTICK-beläggningen vilket gör att den blir varm och den blir det snabbt. Höj temperatur successivt och lär känna din panna istället för att köra på maxvolym direkt.

 

Alla våra kokkärl går att diska i diskmaskin och klarar även ugnsanvändning <260 grader. Samtliga kan användas på alla typer av häll inklusive induktion.

Skölj aldrig en varm panna med kallt vatten. 

Tänk på följande:

1. Innan du använder alla kokkärl för första gången, tvätta
det noggrant med varmt tvålvatten. Säkerhetsställ att de är rena.
2. Använd alltid låg eller medelhög värme när du lagar mat.
Detta hjälper till att bevara näringsämnena i maten (många
som är ömtåliga och lätt skadas vid upphettning
till ytterligheter). Det hjälper också till att bevara nonstickytan.
3.Om nonstick-prestandan avtar, kan den
vara från rester som byggts upp på ytan. Övriga
rester kan bildas vid felaktig användning, såsom bränt
fett eller matrester. I båda fallen kommer en djup
rengöring av nonstick-ytan hjälpa till att återställa
nonstick-prestandan. Du kan prova blötläggning
över natten i varmt tvålvatten och sedan noggrant
tvätta pannan nästa morgon.

Vi bryr oss om insidan

FROSTSTICK

Beläggningen vi använder och kallar för “FROSTSTICK” produceras av märket/fabriken Whitford som har stor erfarenhet av beläggningar. Den fästs på våra kokkärl i säker miljö och har benämningen QuanTanium-2.
Grund för vidhäftning: ETERNA 71-050.
Vätskeavvisande yta: ETERNA 73-353.
Max temperatur: 260 grader.

Innehållet som skapar egenskapen non-stick är PTFE, Polytetrafluoreten.
Ren PTFE är ett fysiologiskt inaktivt material och det finns inga negativa effekter vid kontakt med livs- och läkemedel.

SNOWSTICK

Beläggningen vi använder och kallar för “SNOWSTICK” produceras av företaget HSSC i Italien som har stor erfarenhet av beläggningar. Den fästs på våra kokkärl i säker miljö och är fri från nickel och är certifierad säker beläggning vid matlagning (bland annat via test av SGS).

Max temperatur i ugn: 260 grader.

Innehållet som skapar egenskapen non-stick är PTFE, Polytetrafluoreten.
Ren PTFE är ett fysiologiskt inaktivt material och det finns inga negativa effekter vid kontakt med livs- och läkemedel. Använd ej redskap i metall.

INGEN BELÄGGNING

Nickelfria pannor helt utan beläggning.

PFOA? PFAS? PTFE?

Skillnaden mellan PFAS och PFOA?
PFAS är en stor grupp kemikalier och mer än bara PFOA.
Över 4000 ämnen ingår i PFAS, inklsusive PTFE.

PFOA Fri?!
Alla våra beläggningar är lagenligt fria från PFOA. PFOA-fri innebär att beläggningen inte innehåller syra, som är förbjudet inom EU. PTFE är en säker och hållbar beläggning men måste behandlas med respekt och ej överhettas / skrapas med metallredskap.

Vad är skillnaden mellan PFOA och PTFE?
PFOA står för perfluoroktansyra medan PTFE står för polytetrafluoreten. Den viktigaste skillnaden mellan PFOA och PTFE är att PFOA innehåller en karboxylsyragrupp som den funktionella gruppen förutom kol- och fluoratomer, medan PTFE är en polymer som endast innehåller kol- och fluoratomer.

– Vi har överlämnat exemplar av vår beläggning till SGS

Vårt mål är och har alltid varit att skapa en säker och enkel matlagningsupplevelse. LÄNGSTA MÖJLIGA LIVSTID FÖR VÅRA PRODUKTER ÄR NÅGOT VI OCKSÅ PRIOTERAR OCH HAR GJORT SEDAN DAG ETT. Har ni frågor, vänligen kontakta oss.

Uppgifterna vi fått om beläggningar är från fabrik och underleverantörer och vi reserverar oss för eventuella skrivfel.

Blog

LAGA MAT MED VARGEN & THOR Vi vill kunna inspirera och tipsa om vilka köksprodukter från Vargen & Thor som du ska använda i just din matlagning.  I detta blogginlägg har vi samlat alla recept som vi fått ta del av från våra samarbetspartners. Alla recept...

Att steka den perfekta köttbiten

Att steka en köttbit; entrecôte, ryggbiff eller oxfilé kan vid första anblick ses som en enkel och trivial uppgift, då beståndsdelarna består av en köttbit och en stekpanna. När resultatet presenteras efter en arbetsinsats vid spisen, är det mer än sällan en...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *