Publicerad den Lämna en kommentar

Att steka den perfekta köttbiten

Att steka en köttbit; entrecôte, ryggbiff eller oxfilé kan vid första anblick ses som en enkel och trivial uppgift, då beståndsdelarna består av en köttbit och en stekpanna. När resultatet presenteras efter en arbetsinsats vid spisen, är det mer än sällan en upplevelse man vill glömma. 

Denna guide från vargflocken kommer att hjälpa dig att återskapa din perfekta restaurangupplevelse på hemmaplan.

Varför är det viktigt att ha hög värme i pannan?

Tillaga kött under hög värme är en nyckelfaktor när man steker kött av flera anledningar. När köttet utsätts för hög värme, skapas en brun och krispig yta, vilket inte bara är visuellt tilltalande utan ger också en unik smak och textur. Vid stekning på hög temperatur skyddar denna yta genom att bevara köttsafter i köttbiten.

Om du steker köttet vid för låg värme kan det ta längre tid för ytan att bildas, vilket resulterar i att köttet tappar saftighet och kan upplevas kokt snarare än stekt.

Ska man steka i olivolja, rapsolja eller smör?

När man ska välja olja till pannan ska man använda sig av en neutral olja med hög rökningspunkt, vilket innebär att oljan kan värmas upp till höga temperaturer utan att bränna eller avge skadliga ämnen. Rapsolja har en högre rökningspunkt än olivolja på cirka 205-220 °C mot en jungfruolja på cirka 160-190 °C. 

Smör ger en god smak men har en lägre rökningspunkt än de flesta oljor, vilket kan resultera i att smöret bränns och ger köttet en oönskad smak. Vargflockens rekommendation är att använda sig av en kombination av olja och smör.

Varför är en stekpanna i rostfritt stål bästa alternativet för att laga kött?

Det finns två huvudsakliga ingredienser till denna magi där den ena är en väl utvald köttbit och den andra ett välkonstruerat verktyg för dess ändamål – en stekpanna i rostfritt stål utan beläggning. Stekpannan Modell M1 är likt en samurajs kompromisslösa katanasvärd, precisionsbyggt för den professionella kockens uppgift – att leverera den perfekta köttbiten. Denna panna berättar för dig när köttbiten är klar då köttet släpper när den perfekta ytan är klar. Detta sker när fibrerna på köttbiten har stängts och den eftertraktade bruna, krispiga och smakrika yta är redo.

Varför ska man låta köttbiten vila när den är klar?

Det är viktigt att låta oxfilén vila i några minuter efter tillagning för att ge köttet tid att absorbera sina naturliga köttsafter och smaker, vilket hjälper till att göra köttet saftigt och smakrikt. När köttbiten utsätts för hög värme under stekning kommer köttsaften att drivas mot ytan av köttet. Om du skär i köttet direkt efter tillagning kommer dessa safter att rinna ut på tallriken, vilket gör köttet torrare och mindre saftigt. Genom att låta köttet vila i några minuter efter tillagning, kommer safterna att fördelas jämnt genom köttet igen, vilket gör att det blir saftigare och mer smakrikt.

Vargflockens tillagningstips på den perfekta köttbiten

Nedan följer vargflockens tips på hur man får till den perfekta köttbiten.

  1. Välj en köttbit som ämnar sig för stekning. Tips: entrecôte, ryggbiff, oxilé eller flankstek.
  2. Skölj köttet i kallt vatten och torka försiktigt med hushållspapper.
  3. Låt köttet vila i minst en 1 timme innan tillagning för att nå rumstemperatur.
  4. Sätt på spisen på högsta temperatur och placera en stekpanna i rostfritt stål. Placera en rimlig mängd olja och lägg inte i köttbiten innan fettet börjar osa.
  5. Salta och peppra på köttbiten i pannan och vänta tills pannan berättar att stekytan är klar – då släpper köttbiten. För en köttbit som är skuren på 3 cm bredd bör detta ta 2-3 minuter.
  6. När köttbiten är vänd, addera smör, rosmarin och vitlöksklyftor till pannan.
  7. Ös köttet med fett med från pannan med hjälp av en vanlig matsked i 2-3 minuter till.
  8. Placera köttbiten på en tallrik och låt det vila i några minuter innan servering. 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *