En sida med tips, trix och info från Vargen:
Här är en startguide med allt du behöver veta för att komma igång med våra kokkärl. Det är inga konstigheter egentligen, se det mer som en detaljerad information och en snabbkurs i hur du enklare briljerar med maten. I korta drag handlar det om förberedelser innan användning, att tänka på under användning samt mer info om hur vi framställt våra kärl.
KOM IGÅNG MED KOKKÄRLEN
Innan du börjar använda:
Steg 1: Diska dina nya kärl före första användningen. Poleringsmedel m.m. från vår fabrik kan ge fläckar i botten i början. Inte farligt, men det ser tråkigt ut.
Var du för ivrig och ville använda kärlen direkt och fläckar har uppstått? Åh nej, det är kört? NEJ. Smörj botten med ättika och sen diska - så är du tillbaka på ruta 1.
När du börjar använda:
Steg 2: Tänk på att om du har en stek- eller traktörpanna med vår FROSTSTICK-beläggning så ska man veta att detta är en ny, modern typ av beläggning. Det är en tunn beläggning - och har man inte använt det förut och kanske är van vid tjockare / heltäckande beläggningar så kan det vara en liten omställning i början, men vi vågar lova att om du är öppen för att testa så kommer du inte vilja gå tillbaka. Varför? Jo, mycket enkelt: krispig, fin stekyta. Det man bör tänka på dock är effekten från hällen. Den tunna beläggningen blir varm, och den blir det snabbt. Här finns ingen anledning att gå från 0-100 på hällen. Öka värmen successivt tills du hittar den perfekta stekgraden du vill åt. Du kommer lära känna pannan snabbt och efter bara några gånger kommer du veta exakt vilken volym hällen behöver för råvaran du vill tillaga. Men ta det lugnt med värmen bara. Du kommer aldrig behöva ha maxeffekt från hällen. Vi lovar. Du kommer ändå kunna uppnå en perfekt stekyta vid lägre effekt från hällen. Vi kan inte nog understryka det här. Risken, om man höjer för mycket (och för snabbt), är att stålet kan slå sig och bli ojämnt i botten.
När du har använt:
Steg 3: När du har briljerat klart i köket så vill vi inte se dina varma pannor bli sköljda med kallt vatten. Låt pannan svalna först. När du ska diska den kan du antingen göra det för hand eller i diskmaskin. Om du har en lackerad produkt (svart eller mässing) så rekommenderar vi skonsamma program under 50 grader samt att man inte använder ett frätande diskmedel. Vi jobbar så otroligt hårt med att vår lack ska hålla en livstid och vi har en otroligt låg reklamationsmarginal. Man ska veta att lackerade produkter har ju dessvärre alltid ett "bäst före-datum". Det kommer man inte ifrån, men med ovanstående tips så kommer du ha fina lackerade pannor i många år framöver. Vi använder en väldigt speciell teknik vid lackering som gör att vi kan garantera diskmaskinsrengöring till skillnad från andra. Det är vi stolta över.
LÅT OSS PRATA KOPPAR
I vår populära serie MJÖLNER finns våra kokkärl som levereras med en utsida i äkta koppar. När vi säger äkta, så menar vi det.
Koppar är enligt många ett oslagbart material när det kommer till jämn och snabb värmefördelning. Det är också ett väldigt roligt material att jobba med, samt ett vackert material att titta på. Många fördelar, men vad är nackdelen?
När man använder kopparkärl ska man tänka på att detta är ett råmaterial som oxiderar naturligt, så man behöver veta hur man tar hand om det.
Fläckar och färgskiftningar kan förekomma, detta är dock fullt naturligt och går att åtgärda. Vissa gillar det rustika utseendet med oxiderad koppar får. Tillhör du inte denna grupp så kan man enkelt putsa kärlen emellanåt med kopparputs.
Det finns även ett husmorsknep: dela en citron i två delar. Ta ena halvan och häll salt på den platta delen. Sedan smörjer du in kopparn med citronhalvan och du kommer känna dig som en fysiker för några minuter. Ett fantastiskt knep med, bokstavligt talat, skimrande resultat.
LÅT OSS PRATA BELÄGGNING
Konsten att välja rätt beläggning för rätt ändamål.
Vilken beläggning är bäst?
Det finns inget rakt svar på vilken beläggning som är bäst eller sämst när det kommer till perfekt resultat i köket. Det handlar om att ha rätt beläggning till det du tänkt att göra. Vi erbjuder stekpannor och traktörer helt utan beläggning eller med vår FROSTSTICK-beläggning. Låt oss, lite kort, gå igenom skillnaden.
* En stekpanna helt utan beläggning är ett bra val när du, t.ex, vill steka en fin köttbit samtidigt som det är ett dåligt val när det står pannkakor på menyn. Det är också svårt att hantera om man inte är van och startsträckan kan vara lång.
* Vi brukar rekommendera vår FROSTSTICK-beläggning. Extra mycket sedan vi lanserade vår uppdaterade FROSTSTICK.2-beläggning i september 2024. Plötsligt har vi en keramisk hybrid-panna som har nonstick-egenskaper i klass med en klassisk gjutjärnspanna. Men pannan är lättare och du får en perfekt, krispig stekyta. Samt att den är fri från PFAS-ämnen.
Du kan diska i diskmaskin och använda verktyg i stål. Inga kompromisser. Det här är framtiden.
VAD ÄR FROSTSTICK.2?
FROSTSTICK.2 - detaljerna.
* PTFE-, PFOA-, PFAS-fri beläggning *
* Keramisk Sol-Gel
* Tunn beläggning för förbättrad stekyta
* Dubbelbelägg-system för extra effektiv nonstick-funktion
* Tål metallredskap
* Reptålig
* Internationellt godkänd för råvaror
* TCW-series
* Klarar ugn upp till 300 grader
* Tänk på att PFAS-ämnen finns i vattnet vi dricker och i luften vi andas. Därför måste vi skriva detta finstilta fält om att det kan förekomma PFAS, men vi har inte tillfört något till produktion.
Slutkläm:
Vårt mål är och har alltid varit att skapa en säker och fridfull matlagningsupplevelse. LÄNGSTA MÖJLIGA LIVSTID FÖR VÅRA PRODUKTER ÄR NÅGOT VI OCKSÅ PRIORITERAR OCH HAR GJORT SEDAN DAG ETT. Har ni frågor, vänligen kontakta oss.
Uppgifterna vi fått om beläggningar är från fabrik och underleverantörer och vi reserverar oss för eventuella skrivfel.